Atelier dedicat StartUp-urilor și exemple de bune practici

În cadrul proiectului ”Stagii de practică pentru elevii Liceului Tehnologic Nr. 1 Oraș Valea lui Mihai, Cod MySMIS: 133025”, Asociația Bihor West Professional a susținut marți, 31 august 2021 un atelier cu participarea elevilor claselelor IX-a A, XI-a A, XI-a C și XII-a C dedicate tematicii StartUP-urilor și posibilităților de finanțare. Totodată, au fost invitați și reprezentanți ai unor companii bihorene care pot fi considerate exemple de success, atât în domeniul câștigării unor finanțări nerambursabile, cât și prin modalitatea în care și-au dezvoltat afacerea bazată pe comerț.

De altfel, această tematică a putut fi regăsită atât pe parcursul atelierului din martie, când o parte din întrebări adresate experților a fost axat pe modilitățile în care se pot înființa firme de către tineri, respectiv, în ce condiții pot obține finanțări nerambursabile prin proiecte europene. De asemenea, o mare parte din răspunsurile la chestionarul completat de tinerii liceului din Valea lui Mihai a vizat acest subiect amplu, dar foarte prezent în agenda economică a dezbaterilor.

La începutul atelierului a luat cuvântul doamna Brigitta Banhazi, manager în cadrul societății Libra Balance SRL, cu profil de servicii de contabilitate, compania fiind câștigătorul unui proiect nerambursabil în valoare de 200.000 lei. A prezentat principalele elemente care au dus la formarea necesității unui astfel de proiect, faptul că firma într-adevăr trebuia să urmeze o cale de dezvoltare, dar era nevoie de implementarea cu success a unei initiative de acest gen. Pe întreaga perioadă a fost susținută de o firmă specializată pe atragerea de fonduri nerambursabile, fără munca desăvârșită a acestora fiind foarte greu reușita implementării. Tinerii au adresat întrebări legate de criteriile pe care a trebuit să le îndeplinească, respective dacă munca depusă a meritta sau nu acest proiect. Răspunsul doamnei manager a fost că principalul criteriu la care a trebuit să facă față a fost angajarea unui număr de patru personae, lucru îndeplinit, și totodată a specificat faptul că proiectul a adus aceea dezvoltare pe care au scontat-o la început, și în momentul de față compania fiind una stabile pe piața locală și regional.

A urmat prezentarea lui Adrian Simon, în care la început au fost clarificate noțiunile de bază ale subiectului, diferențele între abordarea clasică și cea est-europeană a unei firme de acest gen, iar apoi s-a axat pe detalierea  posibilităților de finanțare de care au dispusn în anii anteriori și de care dispune un start-up în România, principalele linii de finanțare actuale și ce se întrevăd pe parcursul următoarelor luni. După încheierea prezentării și întrebările elevilor, acețtia au fost împărțiți pe grupe pentru a lucra la o analiză SWOT referitoare la înființarea și finanțarea unui proiect Start-Up în țara noastră, în momentul de față.

Tot la capitolul modele de success, în cea de-a treia parte a atelierului a fost prezent conducătorul unei dintre cele mai dinamice societăți axate pe comerț, Partner Drinks SRL din Tămășeu, firma bihoreană reușind să dezvolte o afacere are a pornit cu câțiva oameni și bani foarte puțini. Însă perseverența și stilul managerial au ajutat societatea să se dezvvolte an de an, actualmente având 80 de angajați, și fiind distribuitor al mai multor produse neperisabile în peste 100 de magazine din Bihor. Întrebările tinerilor specializați pe profil comerț ai Liceului Tehnologic nr. 1 Oraș Valea lui Mihai au fost variate, de la modul în care reușește să încaseze banii la timp sau care este relaționarea față de concurență, până la planurile de viitor, mai ales că de curând, firma a achizionat un deposit și în orașul din nordul Bihorului.

La sfârșitul atelierului, reprezentanții Asociației Bihor West Professional au avut întâlnire cu ccâțiva părinți ai elevilor, fiindu-le și lor prezentate detalii despre proiectul actual, locurile de muncă disponibile actualmente în oraș și în regiunea învecinată, dar și trendurile de pe piața muncii din Oradea și în general din Bihor.

Și nu în ultimul rând, fiecare dintre grupele ce au lucrat la analiza SWOT au detaliat în prezența managerului Cristian Dubovan și a părinților câteva din ideile privind start-up-urile, profilele princiapele fiind diverse, de la drone în agricultură, până la o spălătorie auto în oraș, dar aflat sub posibilele efecte ale unui viitor drum de centură c ear putea ocoli orașul Valea lui Mihai.

Redactat Adrian Simon – expert organizare ateliere

Scroll to Top