În cadrul proiectului ”Stagii de practică pentru elevii Liceului Tehnologic Nr. 1 Oraș Valea lui Mihai, Cod MySMIS: 133025”, în coordonarea Asociației Bihor West Professional a fost susținut miercuri, 25 mai 2022 atelierul dedicat tematicii “Patrimoniu cultural și dezvoltare durabilă”.
Atelierul s-a desfășurat la Liceul Tehnologic nr. 1 Oraș Valea lui Mihai, cu elevii de la profilurile tehnician în comerț, ospătar și bucătar.
Prezentarea teoretică susținută de Adrian Simon s-a axat pe definirea patrimoniului cultural mai ales în contextul modului în care acționează și sprijină menținerea acesteia Uniunea Europeană. Totodată, un accent aparte a fost pus pe rolul elementelor de biodiversitate ce contribuie la dezvoltarea noului tip de turism focusat pe cunoașterea patrimoniul cultural.
În cadrul prezentărilor s-au trecut în revistă și nivelele termenului de ”moștenire”, noțiune ce se leagă organic de tot ce generic numim patrimoniu. În acest context, a fost evidențiat faptul că sunt valori și tradiții ce interferează între local – regional – universal, câte o comunitate sau popor ar dori să îi fie ctalogat doar pentru sine acel patrimoniu, însă alții consideră că sunt și ei îndreptățiți să se mândrească cu ea. Au fost exemplificate cu Declarația drepturilor Omului și Cetățeanului de la Revoluția Franceză din 1789, cu Sărbătoarea de Rusalii de la Șumuleu Ciuc, și nu în ultimul rând cu Peștera Urșilor. Amintind de Șumuleu Ciuc, unde în fiecare an se adună sute de mii de oameni fără a lăsa în urmă deșeuri, înseamnă că o comunitate știe să își trăiască sărbătoarirea trecutului și tradiția în mijlocul naturii fără să o afecteze negativ; s-a trecut mai departe în prezentare la aspectele ce țin de biodiversitate, acestea urmând a ocupa un rol central în viitor privind abordarea turismului, în care omul va dori să aducă cât mai puțin aspect negativ prin vizitele sale și dorința firească de a explora lumea în care trăim.
În cadrul părții practice, doamna Szabo Kinga, expert în domeniul patrimoniului cultural, coordonând un proiect dedicat exclusiv acestui subiect pe nivelul județului Bihor, a fost cea care nu doar a prezentat câteva exemple practice ale diverselor elemente de patrimoniu de la sate, comune bihorene sau județ ca întreg, ci a și coordonat exercițiul practic. Acesta a fost axat pe descrierea unor rețete locale, gastronomia putând fi considerată un punct forte al identității, partea nematerială a patrimoniului cultural, mai ales dacă aceasta conține unele elemente ce se regăsesc doar într-un anumit loc sau este specific doar unei comunități locale. Tinerii, grupați mixt din punct de vedere al profilurilor, adică bucătar – ospătar – comerț, și-au ales a redacta rețetele tradiționale ce ar putea fi reprezentative pentru Valea lui Mihai ori zona Văii Ierului și din perspectiva cunoștințelor lor despre preparatele autentice din satele zonei de nord a Bihorului. Astfel, ne-am îmbogățit zestrea cu rețete unice de Bograci iute de Valea Ierului, Sarmale de Valea Ierului, de asemenea Prăjituri cu mere sau Supă de carne cu tăiței de casă tradiționali și nu în ultimul rând Toroș de Valea Ierului. Acestea urmează a fi înregistrate într-un registru și promovate ca rețete ale tinerilor.
Redactat, Adrian Simon – expert organizare ateliere