În cadrul proiectului ”Stagii de practică pentru elevii Liceului Tehnologic Nr. 1 Oraș Valea lui Mihai, Cod MySMIS: 133025”, în coordonarea Asociației Bihor West Professional a fost susținut marți, 26 iulie 2022 atelierul dedicat tematicii “Film documentar despre meseria învățată”.
Atelierul s-a desfășurat la liceul tehnologic din Valea lui Mihai, cu o prezentare de natură teoretică și una practică. Prima parte a fost susținută de Zsigó Tamás, expert în domeniul realizării de filme documentare, bun cunoscător al predării cunoștințelor acestui domeniu. Prezentarea teoretică s-a axat pe expunerea principalelor genuri de filme docuemntare, stilurile narative și cu un accent deosebit pe instrumentele TIC gratuite, utile pentru prelucrarea filmelor documentare. De exemplu, prin intermediu acestora se pot adăuga proiectului realizat diverse fișiere video, fișiere audio și imagini. De asemenea, au fost trecute în revistă și elementele definitorii ale editării înregistrării sunetelor, prin eliminarea greșelilor și zgomotelor suplimentare. Nu în ultimul rând, a fost prezentat și un alt aspect esențial al pregătirii unui film documentar, înregistrarea naratorului în formă vizibilă deasupra temei documentarului.
Toate aceste detalii de ordin tehnic au fost urmate de o prezentare practică a modului în care a fost conceput un film docuemntar de promovare a unei localități. Invitatul atelierului a fost dl Szucs Gyorgy Aron, referent cultural în cadrul Comunei Sălacea, coordonatorul activităților de la Conacul Komaromi din Otomani, una dintre cele mai importante destinații turistice din zona de nord a județului Bihor, zonă de unde provin majoritatea elevilor implicați în proiect. Pe parcursul acestui an a fost realizat un film docuemntar, cu o extindere mai lungă, de 20 de minute, având rolul de a atrage și persoane mai în vârstă, dar și școlari ce prin aceasta să viziteze localitățile comunei Sălacea. Au fost aleși patru oameni care pot prezenta elaborat detalii despre ocupațiile de odinioară ale zonei, specificul mediului natural și ale istoriei contemparane. Muzica din fundal este una clasică, specifică zonei, iar narațiunea urmărește întotdeauna să fie în concordanță cu imaginile și videoul ce tocmai se poate vedea. S-a putut face o distincție clară între câte un video scurt de promovare pe social media și unul de acest gen, mult mai complex și din perspectiva mesajului și al asigurării unei calități deosebite.
La sfârșit, elevilor li s-au dat două exerciții practice, una comună și una individuală, axată pe descărcarea unor imagini, respectiv, realizarea unui mic spot video.
Redactat, Adrian Simon – expert organizare ateliere