În cadrul proiectului ”Stagii de practică pentru elevii Liceului Tehnologic Nr. 1 Oraș Valea lui Mihai, Cod MySMIS: 133025”, în coordonarea Asociației Bihor West Professional a fost susținut vineri, 23 spetembrie 2022 atelierul dedicat tematicii “Lumea meseriilor specifice”.
Atelierul s-a desfășurat în mai multe serii, în cadrul liceului din Valea lui Mihai, cu o prezentare de natură teoretică și una practică. Prima parte a fost susținută de Adrian Simon, prezentând într-o primă etapă o comparație a rezultatelor prelucării chestionarelor între acele meserii care au fost cele mai populare în rândul elevilor din grupul țintă, respectiv, cerințele din domeniul HoReCa și comerț venite dinspre companii. Anii pandemiei au modificat mult abordarea firmelor, au dinamizat digitalizarea printre care un capitol aparte este comerțul online, și întrebarea majoră este dacă această diferențiere dintre cerere și ofertă este deja discrepanță sau va putea fi remediat pe parcurs în cadrul sistemului de învățământ. În concret, tinerii au nevoie să se adapteze din timp la schimbările apărute pe piață, schimbări în domeniul tehnologiei ce altă dată erau mai lente și lăsau timp domeniului educației să se adapteze, actualmente sunt foarte rapide, inclusiv în cadrul meseriilor din profilele acestui proiect. Au fost trecute în revistă câteva meserii care în umră cu două generații au fost la mare căutare, între timp au dispărut de pe piața forței de muncă, altele actaulmente sunt pe cale de dispariție ori s-au transformat, dar trebuie să acordăm o maximă atenție și celora care vor fi locul de muncă bine plătit și căutat într-un viitor apropiat și își au bazele chiar în cele pe care tinerii urmează să le profeseze cât de curând.
Invitatul atelierului a fost doamna Kecskes Andrea Eniko, specialist în domeniul medical, prezentând tendințele actuale din această sferă în relație cu digitalizarea și avansul tehnologic la care a ajuns medicina. Însă, trebuie remarcat că acest domeniu va avea întotdeauna în componența sa elementul central ce ține de factorul uman, de abilitățile și competențele specialistul de a realiza în mod corespunzător un tratament sau o operație deschisă. Practic, dezvoltarea acestor abilități este important în acești ani de liceu, fiind unul definitoriu nu doar pentru viața profesională, pentru dezvoltarea unei cariere, ci și pentru întreaga viață de după încheierea școlii.
În cea de-a treia etapă, profesorii și invitatul atelierului au coordonat un brainstroming axat pe subiectele centrale ale atelierului, în speță, cum poate și trebuie să se adapteze ”din mers” un tânăr din sfera HoReCa, profil bucătar ori ospătar sau comerțului la schimbările survenite informatizării și digitalizării, inclusiv în domeniul învățat în acești ani la școală. Cele două scenarii propuse spre dezbatere s-au referit la modul în care se va adapta și va trebui să știe să reacționeze la noutăți cel ce învață meseria de vânzător sau casier de exemplu, într-atât că va fi principalul ajutor pentru persoanele mai în vârstă care trebuie să plătească produsele dintr-un magazin unde nu mai există casierie clasică, cu un angajat la casa de marcat. De asemenea, tot din perspectiva adaptării, un bun manager din domeniul restaurant-bar și organizator evenimente va trebui să încorporeze tehnologia de mâine în așa fel încât să satisfacă toate generațiile prezente de exemplu la o nuntă.
Redactat, Adrian Simon – expert organizare ateliere