Atelier dedicat tematicii competențelor antreprenoriale în turism

În cadrul proiectului ”Stagii de practică pentru elevii Liceului Tehnologic Nr. 1 Oraș Valea lui Mihai, Cod MySMIS: 133025”, în coordonarea Asociației Bihor West Professional a fost  susținut vineri, 26 noiembrie 2021 atelierul dedicat  tematicii Formare competențe antreprenoriale în domeniul turismului.

Atelierul a fost desfășurat cu toți elevii grupului țintă 2, organizat pe mai multe grupe, respectând restricțiile în vigoare pentru evenimentelor de acest tip. Ținând cont că în fiecare grupă au fost elevi ce cu prin actualul eveniment au luat contact cu reprezentanții asociației noastre și formatul atelierelor, mai întâi, doamna profesoară Boda Brigitta a prezentat proeiectul, obiectivele acesteia, avantajele pe care le au participanții,calendarul următoarelor luni și nu în ultimul rând paertenerii șccolii, Bihor West Professional și companiile la care își desfășoară practica.

A urmat prezentarea susținută de Adrian Simon pe tematica atelierului, subliniind în primul rând că în situația actuală a pandemiei tot ceea ce am cunoscut despre domeniul HoReCa intră într-o transformare profundă, se redefinește din mers. Faptul că defel în ultimii ani aceste meserii au avut una dintre cele mai mari rate ale fluctuației, care s-a accentuat în ultimele luni, deschide totodată o nouă șansă pentru tinerii absolvenți din sfera comerțului, dar și pentru cei de la profilul ospătar și bucătar. Au fost trecute în revistă principalele caracteristici ale antreprenorului, cu accent pe cel din domeniul turismului, dar și beneficiile ce le poate aduce cu sine câteva sectoare ale turismului pentru o țară în general, și un oraș de dimensiuni mai mici cum este Valea lui Mihai în particular.

Invitatul atelierului a fost doamna Nagy Evelyn, economist, expert în domeniul turismului, bun cunoscător al conetztului acestui domeniu în zona de nord a județului, care a coordonat exercițiul practic, axat pe o analiză SWOT dedicat posibilităților de dezvoltare ale tursimului în oraș, dar mai ales în contextul mai adecvat al regiunii Văii Ierului. Asta, în primul rând, fiindcă de una singură localitatea Valea lui Mihai nu poate furniza acele activități, servicii și evenimente  care să o facă atractivă și sustenabilă. Printre elementele cheie care au remarcat elevii a fost că va fi nevoie de o gândire integrată, cu accente pe inovativ și atragerea de resurse financiare, printre care proiecte din fonduri nerambursabile.

În urma lansării invitațiilor către mediul economic, și de această dată a fost am avut prezență din partea sociatăților comerciale, luând contactul cu proiectul și expertiza de care elevii beneficiează în timpul implementării ei.

La final, le-a fost prezentat și reprezentanților noului grup țintă  modalitatea prin care asociația alături de organizatorul de evenimente le va cere feed-back, respectiv completarea unui formular on-line, iar în cadrul acesteia vor avea de completat și un exercițiu practic având la baza cunoștințele teoretice și practice acumlate în cadrul atelierului de vineri.

Următorul atelier și ultimul din acest an calendaristic este programat pe data de 22 decembrie 2021.   

Redactat Adrian Simon – expert organizare ateliere

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top