Atelier dedicat tematicii HACCP

În cadrul proiectului ”Stagii de practică pentru elevii Liceului Tehnologic Nr. 1 Oraș Valea lui Mihai, Cod MySMIS: 133025”, în coordonarea Asociației Bihor West Professional a fost  susținut vineri, 25 martie 2022 atelierul dedicat  tematicii ”HACCP”.

Atelierul s-a desfășurat la Liceul Tehnologic nr. 1 Oraș Valea lui Mihai, cu elevii de la profilurile tehnician în comerț, ospătar și bucătar. Cu această tematică, aparent, accentul este pus înspre  cei ce doresc să profeseze meseriile din sfera HoReCa, dar detaliile subiectului au evidențiat cât de important este specialistul din comerț să poată gestiona anumite situații dificile, chiar de criză, care provin din problemele domeniului HACCP.

Prezentarea teoretică susținută de Adrian Simon s-a axat pe modul în care a câștigat teren în Europa și în România implementarea acestui sistem, legislația aferentă atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România, și în mod evident principiile care stau la baza acestui domeniu. Ceea ce în prezentarea PowerPoint a fost expus la modul teoretic, a fost ulterior prezentat cu exemple practice de către invitatul atelierului de vineri. Domnul Poti Csaba este specialist în zona certificărilor ISO și HACCP încă din perioada de încputuri ale acestui domeniu în România, adică jumătatea primului deceniu a anilor 2000. Au fost evidențiate câteva exemple cu accent pe analiza pericolelor, identificarea punctelor critice, supravegherea execuției dar și verificarea eficacității sistemului în câteva unități economice din sfera comerț și Horeca.

Siguranța alimentară nu este doar un slogan la modă, ci implementarea unei serii de măsuri prin care agenții economici au grijă maximă de turiști, cumpărători sau clienți în general. Printre cele mai importante aspecte a fost enumerat că se impune a nu fi interferențe între încăperile unde sunt depozitate ori procesate alimentele. Totodată, au fost clasificate cu mai multe concrete ce înseamnă sursele de pericole și punctele critice. De asemenea au fost trecute în revistă modul în care se formează și activează comisiile de specialiști care recepționează implementarea procedeelor HACCP.

Au urmat exerciții aplicate, una dintre acestea axându-se pe redactarea unui comunicat de presă privind retragerea unui produs descoperit cu probleme încă la raft, înainte de a fi consumat. După fixarea produsului și a unității alimentare care o comercializează, elevii au fost împărțiți în trei grupe, fiecare desemnând câte o entitate aparte: reprezentând firma și brand-ul de lactate cu problemă, lanțul de magazin și autoritatea statului. Au fost prezentate trei versiuni diferite, fiecare cu punctul de vedere ce apără valorile și interesele propriei entități.

Un alt exercițiu s-a referit la enumerarea câtorva aspecte și detalierea acestora privind funcționarea corespunzător din punct de vedere al reglementărilor HACCP a unei shaormerii / unitate fast-food. Elevii au putut alege după ce au motivat cele trei domenii dintre importanța achiziția produselor, echipamentele folosite, angajați, procedee și nu în ultimul rând depozitarea corespunzătoare. Întotdeauna grupele au alt set de trei domenii, iar la sfârșit grupele au prezentat concluziile fiecăruia.

În final, în cadrul unui breamstorming am revenit asupra comunicatului de presă analizând importanța redactării și promovării ei cât mai repede posibil, canalele de comunicare, dar și maxima atenție asupra prevenției, a menținerii sănătății populației.

Redactat, Adrian Simon – expert organizare ateliere

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top