Atelier dedicat tematicii SSM –securitate și sănătate în muncă

În cadrul proiectului ”Stagii de practică pentru elevii Liceului Tehnologic Nr. 1 Oraș Valea lui Mihai, Cod MySMIS: 133025”, în coordonarea Asociației Bihor West Professional a fost  susținut vineri 28  ianuarie 2022 atelierul dedicat  tematicii SSM – securitate și sănătate în muncă.

Susținerea atelierului s-a desfășurat cu elevii grupului țintă 1 și 2, organizat pe mai multe serii, respectând restricțiile în vigoare pentru evenimentelor de acest tip. Invitatul de vineri, dl Tordai Imre poate fi considerat nu doar un om de specialitate în domeniu SSM, ci unul cu o vasta experiență a subiectului în cauză, din CV-ul dumnealui nelipsind colaborarea cu fabrica ARA Shoes, poate cea mai importntantă companie din zona Valea Ierului de după anii revoluției, cu sute de angajați și muncă diversificată. 

În cadrul prezentării teoretice, în partea introductivă, domnul Tordai a trecut în revistă rolul acestei tematici în desfășurarea muncii la intreprinderea / unitatea angajatoare. În primul rând, trebuie să avem în vedere că prestarea muncii trebuie să se deruleze în conformitate cu precederile legale, existând și în România o instituție abilitată care verifică datele contractuale dintre persoana fizică și cea juridică. Un alt aspect important este ca angajatul să nu aibă accidente la locul de muncă, dar trebuie evitat și să se îmbolnăvească din cauza prestării muncii. Regulamentele de protecție și planul de acțiuni concrete cad în sarcina entităților angajatoare, indiferent că vorbim de o firmă sau instituție publică. Practic, avem de-a face cu un set de activități derulate concomitent, atât de ordin organizatoric, cât și unul de natură tehnică, obiectivul implementării acestora fiind un risc cât mai mic posibil pentru accidente ori îmbolnăviri, să tindem chiar înspre zero. Hainele de protecție sunt doar un element indespensabil al acestui proiect de apărare, fără o înștiințare corectă a modului de utilizare sau chiar o utilizare superficială a acestora, nu va ajuta la evitarea accidentelor, chiar dacă în mod teoretic existau toate elementele de bază ale acesteia. Și totodată, chiar dacă avem o evoluție tehnologică remarcabilă, aceasta de una singură nu va contribui la evitarea îmbolnăvirilor, până când de exemplu nu vor fi folosite corect substanțele chimice în cadrul diferitelor procedee de prelucrare.

Pentru evitarea acestora, una din tehnicile de comunicare este folosită avertizarea prin diferite categorii de pictograme, universal acceptate, indiferent că vorbim de utilizarea mașinilor din intreprindere sau echipamente ale diverselor procese mecanice. Pentru avertizare avem patru categorii aparte: cele care definesc cele obligatorii, cele ce interzic, de atenționare, și nu în ultimul rând de informare. Curentul electric și modul de folosire a acesteia ocupă o poziție cheie în tot acest spectru, neutilizarea corectă a acesteia având riscuri deosebit de ridicate, inclusiv cu consecințe fatale asupra omului.

La acest punct, invitatul și expertul organizrii atelierului din partea Asociației BWP  au și coordonat un exercițiu practic, tema dată fiind depistarea principalelor tipuri de risc care există în sălile de curs ale școlii din Valea lui Mihai, respectiv, rolul locului de adunare în caz de problemă majoră, incluzând principalele sarcini ce revin elevilor și profesorilor la acel loc într-o situație critică.

De asemenea au fost trecute în revistă și diversele categorii sociale care sunt amintite separat în legislația muncii, modul în care pot fi angajați tinerii cu vârsta de 14-16 ani, cei peste 16 ani ori femeile, respectiv faptul că nimic și nicicând nu ne va scuti că nu cunoaștem legislația specifică acestui domeniu din țara în care prestăm sau suntem angajatori, aceste reglementări trebuiesc cunoscute și aplicate.

La final, domnul Tordai a prezentat câteva elemente practice despre elementele ce pot prezenta risc de aprindere în orice încăpere obișnuită, echipamentele care trebuie să ne fie la dispoziție pentru înlăturarea pericolului, de exemplu stingerea unui foc. Nici în acest caz ce pare cunoscut pentru fiecare dintre noi, trebuie să avem în vedere că pentru fiecare tip de foc trebuie avută mare atenție asupra tipului de stingător pe care îl vom folosi, și totodată, deschiderea geamului este strict interzisă, principala sursă de evacuare trebuind a fi ușa, în caz extrem geamul, dar numai dacă nu este la un etaj care de asemnea ar putea fi o altă sursă de accident fără prezența pompierilor. Tinerii elevi, mai curajoși, au putut folosi în cadrul unui alt exercițiu practic stingătorul.

Per ansamblu, atelierul a reușit să sintetizeze elemente teoiretice cu cele practice, elevii urmând a completa formularul privind atelierul cu încă 2 tematici de natură practică.

Implementarea proiectului va continua în luna februarie cu stagiile de practică și un atelier dedicat domeniului HoReCa.

Redactat Adrian Simon – expert organizare ateliere

Scroll to Top