Proiectul ”Stagii de practica pentru elevii Liceului Tehnologic Nr. 1 Oraș Valea lui Mihai”, Cod MySMIS: 133025 este organizat în cadrul proiectului co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014–2020 Axei prioritare ”Educație și competențe” Operațiunea: POCU/633/6/14/Creșterea participării la programe de învățare la locul de muncă a elevilor și ucenicilor din învățământul secundar și terțiar non-universitar, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitive identificate conform SNC și din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI”
Dezvoltarea sistemului de educație și formare profesională nu se poate realiza fără implicarea activă a angajatorilor pornind de la etapa identificării nevoilor de formare, a promovării acestora în rândul elevilor, a participării la instruirea practică a elevilor, în evaluare și certificare, iar consolidarea parteneriatelor angajatorilor cu școlile din învățământul profesional și tehnic reprezintă o cerință esențială pentru creșterea calității și relevanței învățării la locul de muncă.
Prin obiectivul general definit, un accent deosebit este pus pe parteneriatul activ între potențialii angajatori și Liceul Tehnologic Nr.1 Oraș Valea lui Mihai.
În acest sens se identifică necesitatea de a crea un sistem de informare coordonată, în ambele sensuri:
- de la companii/sectorul privat către rețeaua unităților de învățământ privind nevoile lor de instruire, precum și de la unitățile de învățământ către întreprinderi, pentru a răspunde nevoilor actuale și viitoare ale pieței muncii la nivel regional / local.
- identificarea unor soluții practice, viabile, inovative de îmbunătățire a ofertei de stagii de practică/învățământ la locul de muncă, bazate inclusiv pe valorificarea de bune practici
- identificarea unor metode inovative de implicare activă a partenerilor sociali din învățământul preuniversitar în dezvoltarea componentei practice a ofertelor curriculare;
- organizarea și derularea de programe de învăţare la locul de muncă (internship, stagii de practică etc.) formare de competențe antreprenoriale prin firma de exercițiu, furnizarea de servicii de consiliere şi orientare profesională axate pe dobândirea de competenţe corelate cu necesităţile pieţei muncii. În acest sens se vor organiza ateliere de practică extracurriculare – activități inovative de facilitare a practicii – în colaborare cu companii/sectorul privat pentru prezentarea potențialilor membri GT a activităților companiilor si pentru conștientizarea de către elevi a traseului profesional potențial.
În cadrul proiectului, cei 140 de elevi vor participa la un program de informare și consiliere profesională în vederea creșterii gradului de conștientizare asupra situației din sectorul profesional, a nevoii de integrare pe piața muncii, modalității de adaptare si de punere în valoare la locul de muncă a cunoștințelor obținuți în programele de formare teoretice și practice.
Consilierea în carieră se bazează pe nevoile pieței muncii și, în parte, pe aptitudinile elevului. Consilierii cu sprijinul școlii și al angajatorilor, va oferi elevilor soluții care sa le permită finalizarea studiilor, angajarea sau trecerea la un ciclu superior de învățământ. Astfel, la încetarea calității de participant cel puțin 10% dintre elevii grupului țintă vor fi sprijiniți să își continue studiile prin urmarea unor studii/cursuri de formare, iar minim 21% in cadrul activităților proiectului. sprijiniți în găsirea unui loc de muncă în domeniul pregătirii pe care o urmează în cadrul activităților proiectului.
Pentru facilitarea tranziţiei de la educaţie la un loc de muncă prin instituirea unui sistem de stagii de practică la un potențial angajator, inclusiv prin încurajarea implicării angajatorilor în programe de învățare la locul de muncă care include avantaje ca: stagiile, calitatea lor, tutorii de practică, comunicarea cu companiile în vederea optimizării procesului devin cunoscute si agreate, noi informații cu privire la necesarul de competente din piață, apropiere de mediul de afaceri, corelarea curriculei cu necesarul de competente local/regional într-un mod cât mai fundamental, facilităților fiscale pentru societăți comerciale, deductibilitatea cheltuielilor etc.
Prin acest proiect se dorește crearea de competențe și locuri de muncă în domeniul prioritar identificat în SNC pentru elevii Liceului Tehnologic Nr.1 Valea lui Mihai. Totodată, se dorește optimizarea ofertei educaționale centrată pe formarea și dezvoltarea de competente profesionale și transversale cerute pe piața muncii, care contribuie direct la atingerea obiectivului specific OS 6.14 al apelului de proiecte ”Creșterea participării la programe de învățare la locul de muncă a elevilor si ucenicilor din învățământul secundar si terțiar non-universitar, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI”, în conformitate cu prevederile Acordului de Parteneriat 2014-2020, Recomandările Specifice de Țară 2014, cu Strategia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă 2014-2020 și cu Programul National de Reformă.
Obiectivul general al proiectului
Obiectivul general al proiectului se înscrie in obiectivul major al Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, contribuind la dezvoltarea resurselor umane din regiunea Nord-Vest prin acces la programe de învățare la locul de muncă și dezvoltarea unui sistem de învățare bazat pe muncă pentru un număr de 140 de elevi care sa conducă la formarea competentelor practice cerute pe piața muncii și la creșterea ocupării la nivel local și regional.
Beneficiile proiectului:
Prin realizarea acestui proiect se vor obține beneficii, atât la nivel individual, cât și la nivel instituțional și organizațional, care vor genera efecte pozitive pe termen lung la nivel local și regional:
1. creșterea calității pregătirii profesionale a elevilor absolvenți ai Liceului Tehnologic Nr.1 Valea lui Mihai – elevi mai bine pregătiți în domeniile SNC si SNCDI, mai competenți în ceea ce privește activitatea practică și aplicativă;
2. dezvoltarea unui parteneriat activ durabil cu agenți economici din sectorul privat cu potențial competitiv va facilita cooperarea in domeniul formării profesionale, atât la nivel local, cât și regional pe termen lung;
3. creșterea numărului de persoane cu un traseu profesional optim – elevii din grupul țintă vor beneficia de cunoașterea condițiilor de muncă la potențialii angajatori și vor beneficia de servicii complete de consiliere și orientare profesională;
4.creșterea gradului de angajabilitate a elevilor din regiunea NV a țării;
5.cresterea productivității muncii în întreprinderile ce vor angaja elevii participanți la activitățile din prezentul proiect – având deprinderi de muncă formate în timpul stagiilor de practică, dupaă angajare, elevii vor participa activ la activitatea întreprinderii fără a mai fi nevoie de stagii de instruire prealabilă;
6. conștientizarea de către comunitatea locală și a cadrele didactice a importantei rezultatelor acestui proiect;
7. creșterea prestigiului școlii – atragerea pe viitor a unui număr mai mare de elevi in scoală, la profilele profesionale și tehnice;
8. continuarea parteneriatului pe termen lung cu actualii parteneri și realizarea de noi parteneriate între instituția de învățământ solicitantă și reprezentanți ai mediului de afaceri local și regional pentru derularea de stagii de învățare la locul de muncă.
Evenimente desfășurate:
În cadrul proiectului au loc periodic întâlniri între membrii echipei de implementare a proiectului pentru a realiza implementarea cât mai eficientă a obiectivelor propuse.
De asemenea, lunar se desfășoară ateliere și periodic workshop-uri. În luna fenruarie atelierele au fost susținute de către coordonatorul proiectului din partea Asociației, prof. Zsigó Tamás.
Calendar evenimente viitoare:
În anul școlar 2020-2021 Grupul țintă este format din 68 de elevi care vor avea profesia de Tehnician în activități de comerț dobândind următoarele competențe profesionale conform Ocupației COR (Clasificarea Ocupațiilor din Romania) ce pot fi practicate după finalizarea studiilor:
- 332202 reprezentant comercial
- 332203 agent de vânzări
- 332401 agent comercial
- 332402 mercantizor
- 332403 agent vânzări standarde și produse conexe
- 333901 agent reclamă publicitară
- 333907 agent servicii client
- 333910 operator de interviu
- 333912 operator vânzări prin telefon
- 432112 șef raion / adjunct mărfuri alimentare / nealimentare
- 5222 Supraveghetori în magazine
- 5223 asistent vânzări în magazine
- 522101 vânzător
- 522303 lucrător comercial
- 522305 vânzător de produse naturiste
- 524301 vânzător la domiciliul clientului pe bază de comandă.
În vederea creării un sistem de informare coordonată, în ambele sensuri de la companii/sectorul privat către rețeaua unităților de învățământ privind nevoile lor de instruire, precum și de la unitățile de învățământ către întreprinderi, pentru a răspunde nevoilor actuale și viitoare ale pieței muncii la nivel regional / local vă invitam să participați la atelierele organizate în cadrul proiectului conform tabelului de mai jos.
Tematicile și calendarul atelierelor pentru grup țintă Tehnician în activități de comerț:
Grup țintă 2021 |
COMERCIANT | |
DENUMIRE |
TIP DE ACTIVITATE |
PERIOADA |
Atelier ”Formare competențe antreprenoriale X- XI-XII”, ”Softuri contabile” cls. IX-demo saga |
Atelier susținut de As. Bihor West Professional |
Martie 2021 |
Start-up! – posibilități de finanțare externa |
Atelier susținut de As. Bihor West Professional |
Iunie 2021 |
Investiții inteligente în dezvoltarea resurselor umane |
Atelier susținut de As. Bihor West Professional |
Iulie 2021 |
Prezența și reprezentarea virtuală |
Atelier susținut de As. Bihor West Professional |
August 2021 |
Public relation – PR |
Atelier susținut de As. Bihor West Professional |
Septembrie 2021 |